Akdenizin incisi
Alanya, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz sahilinde antik çağlara kadar uzanan tarihiyle popüler bir tatil beldesidir. Doğal ve mavi bayraklı eşsiz plajları kıyı boyunca sıralanır. Akdeniz ikliminin egemen olduğu kent merkezinde yazlar sıcak ve yağışsız, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Ortalama hava sıcaklığı kış aylarında 14, yaz aylarında 27; ortalama deniz suyu sıcaklığı kış aylarında 18, yaz aylarında 25 santigrat derecedir. Kente kar yağması olağanüstü bir doğa olayı sayılır.
Yüksekliği 2 bin metreyi aşan Toros Dağları kış aylarında kardan bir mantoya bürünür. Baharla birlikte dağlarda eriyen kar sularını Alanya’nın 20 deresi Akdeniz’e taşır ve bu arada vadilerde birbirinden güzel piknik alanları ve rafting parkurları oluşur. Dağlardaki yaylalar, zengin bir floraya sahiptir. Hem Jeep safari, hem de treking için ideal alanlar bulunur. Sadece Alanya Kalesi’nde 16 endemik bitki türü yetişir.
Kızılkule
Alanya denildiği zaman akla ilk gelen yapılardan olan Kızılkule, bölgenin sembolik yapıları arasındadır. Mimarisi ve konumu ile oldukça dikkat çekici bir yapı olan kuleyi, ilçe merkezinde tarihi yarımada civarında ziyaret edebilirsiniz.
13. yüzyıl yapılarından olan kule, I.Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiştir. Bölgeye, denizden gelebilecek tehditleri önlemek ve şehri savunmak amacıyla kurulan Kızılkule, eğimli bir arazi üzerine yapılmıştır. Her iki cephesinin zeminle olan mesafesi farklı olan kulenin doğu tarafı 33 metre olurken; batı tarafı doğuya göre 3 metre daha kısadır.
Yapımında dikdörtgen kireç taşı ve devşirme ürünler kullanılan kule, ihtişamlı görünümü ile 13. yüzyıl yapılarının en güzel örnekleri arasındadır. Girişlerin kuzey cephesinden yapıldığı kulenin kapısında “Allah’a minnet” yazısı dikkat çekmektedir.
Dim Mağarası
Alanya’nın ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikleri arasında yer alan Dim Mağarası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıktadır. Kestel Mevkii bölgesinde yer alan mağaraya, Ahmet Tokuş Bulvarı’nı Dim Çayı’na kadar takip ederek özel araç ile ulaşım yapılmaktadır.
Denizden yüksekliği yaklaşık 232 metre olan mağaranın içerisinde 4 adet galeri bulunmaktadır. Oluşumu ve görünümü oldukça ilginç olan mağara, bölgenin en önemli tabiat harikalarındandır. Toplam uzunluğu 360 metreyi bulan yapının genişliği 13 metre olurken, tavanlarında sarkıt ve dikitler görülebilmektedir.
Alanya Kalesi
Alanya ilçe merkezinde tarihi yarımada sınırları içerisinde yer alan kale, bölgesin önemli tarihi yapılarındandır. Kale, ilçe merkezinden yaklaşık 5 – 10 dakikalık yürüme mesafesindedir.
Çevresini kaplayan, yaklaşık 6 kilometrelik surlar ile oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahip olan kale, 1221 senesinde şehri denizden gelebilecek olan tehditlere karşı korumak amacıyla I. Alaaddin Keykubat döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Aynı dönem içerisinde çeşitli restorasyon çalışmaları yapılan kale, daha da güçlendirilmiştir. Yapının içerisinde, su ihtiyaçları konusunda sorun yaşanmaması adına bir adet de sarnıç inşa edilmiştir.
Sapadere Kanyonu
Alanya’nın sıradışı doğal güzelliklerinden olan Sapadere Kanyonu, oldukça dikkat çekici yapısı ve atmosferi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Sapadere Köyü’nde yer alan yapı, ilçe merkezine 45 kilometre uzaklıktadır.
Denizden yaklaşık olarak 15 kilometre mesafede olan kanyonun içerisinde küçük doğal havuzlar bulunmaktadır. İçerisine de girilebilen doğal havuzlar, yapının en dikkat çekici özelliklerindendir. Kanyonun rahat gezilebilmesi için içerisine platformlar inşa edildiği için, kanyonu gezmek tehlikeli değildir.
Tophane
Alanya ilçe merkezinde, limana yakın bir konumda yer alan tophaneye yürüyerek kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.
Tarihi yarımada sınırları içerisindeki tersanenin yanında bulunan tophane, toplamda 2 kattan oluşan bir yapıdır. Yüksekliği 19 metre olan tophanenin içerisinde yer alan tonozlu dehliz sayesinde, çevredeki surlara geçiş mümkün olmaktadır.
Yapının giriş kapısında bulunan 2 odanın pencerelerinden biri karaya; diğer ise denize bakmaktadır. Üst katında ise üçerli şekilde toplamda 6 oda yer almaktadır. Tophane sınırları içerisinde, askerlerin ve görevlilerin su ihtiyaçlarını karşılamak adına bir de sarnıç inşa edilmiştir. Yapı, döneminde Akdeniz’in dışarıdan gelen tehditlere karşı savunulması konusunda önemli rol oynamıştır.
Fosforlu Mağara
Alanya’nın önemli tabiat güzellikleri arasında yer alan Damlataş Mağarası’na oldukça yakın mesafede bulunan Fosforlu Mağara’yı limandan yapacağınız tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz.
Oldukça ilgi çekici bir yapıya sahip olan mağara, fosforlu ışık yayması ile ünlüdür. Özellikle gece geç saatlerde daha net olarak görülebilen ışıklar, mağaranın denizine de yansımaktadır. Doğal bir havuz görünümüne sahip olan mağarayı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir, önünde yer alan berrak denizinde Akdeniz’in serin sularında keyif yapabilirsiniz.
Fosforlu mağarayı, liman bölgesinden hareket eden tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz.
Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya’nın tarihine ışık tutan arkeoloji müzesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan Saray Mahallesi’ndedir. Müzeye ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.
Bölgede yaşamış medeniyetlerden kalan eser ve belgelerin sergilendiği müzede 15 teşhir salonu bulunmaktadır.Tunç Çağı’ndan Friglere kadar birçok medeniyete ait eserler bulunan müze, 1967 yılından itibaren ziyaretçi kabul etmektedir.
Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine de ait eserlerin sergilendiği müze, Alanya’nın geçmişine tanıklık edebilmeniz için hizmet vermektedir.
Dim Çayı
Alanya tatilinizde, sıcaklardan bunaldığınızda serin bir ortamda vakit geçirebileceğiniz Dim Çayı, bölgenin popüler doğal güzellikleri arasındadır. Dim Barajı etrafında bulunan çaya ulaşımlar, özel araç, taksi veya ilçe merkezinden hareket eden belediye otobüsleri ile yapılabilmektedir.
Mesire yeri olarak hizmet veren birçok tesisin bulunduğu bölgede piknik alanları, çay bahçeleri ve kafeteryalar yer almaktadır. Özellikle bölge halkı tarafından hafta sonları tercih edilen bölge, manzarası, atmosferi ve temiz havasından dolayı ün kazanmıştır.
Özel aracınızla ulaşım sağladığınızda otopark alanlarından da faydalanabileceğiniz tesise girişler için ücret talep edilmemektedir.
Süleymaniye Cami
Alanya ilçe merkezinde yer alan Süleymaniye Cami, 13. yüzyıl tarihi yapılarındandır. Galatasaray Caddesi üzerinde bulunan yapı, ibadete açık durumdadır.
13. yüzyılda I. Alaaddin Keykubat tarafından verilen emir üzerine inşa edilen yapıya, ilerleyen süreçte Kanuni Sultan Süleyman tarafından çeşitli eklemeler yapılmış ve günümüzdeki haline kavuşmuştur.
Cami, mimari özellikleri ve süslemeleriyle 16. yüzyıl mimarisine örnek teşkil etmektedir. Bölge halkı tarafından Kale, Alaaddin veya Orta Hisar Camii olarak da bilinmektedir. Girişlerin ücretsiz olarak yapılabildiği cami, günümüzde hala ibadete açıktır.
Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi
Alanya’nın tarihiyle ilgili olarak detaylı bilgiler bulabileceğiniz müze, bölgenin geçmişine ışık tutmaktadır. İlçeye bağlı Şekerhane Mahallesi’nde yer alan müzeye ulaşımlar özel araç, taksi veya minibüsler ile yapılabilmektedir.
Geleneksel Alanya konaklarından birinde hizmet veren yapı, konağın sahipleri tarafından kültürel amaçlarla kullanılması amacıyla ilçe belediyesine verilmiştir. Mimari özellikleri ve görünümüyle oldukça dikkat çekici olan konakta, Alanya’nın tarihi ile ilgili olarak geniş bir arşiv bulunmaktadır.
Alanya Günübirlik Gezilecek Yerler
Alanya, bulunduğu konum itibariyle bölgedeki popüler destinasyonlara da yakın durumdadır. Antalya ili çevresindeki birçok önemli destinasyona ulaşım sağlayabileceğiniz Alanya’da, günübirlik bir şekilde vakit geçirebileceğiniz pek çok nokta bulunmaktadır.Manavgat Şelalesi
Alanya ilçe merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Manavgat Şelalesi’ne, Mersin – Antalya yolunu batı istikametine devam ederek ulaşabilirsiniz. Manavgat Nehri üzerinde yer alan şelale, nehirden düşen suların falezlerden dökülmesiyle oluşmaktadır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Manavgat’ta tatilinizi planlamak için Antalya Manavgat Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Side Antik Kenti
Alanya’ya ortalama 65 kilometre uzaklıkta Manavgat sınırlarında bulunan Side Antik Kenti’ne, Mersin – Antalya yolunu batıya takip ederek ulaşım sağlanmaktadır. Günübirlik bir şekilde ziyaret edebileceğiniz antik kent, Lidyalılardan Bizanslılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Girişlerin ücretsiz olarak yapılabildiği bölgede ziyaret edebileceğiniz hamam, Apollon Tapınağı ve bununla birlikte tarihi evler yer almaktadır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Side’de tatilinizi planlamak için Antalya Side Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Selinus Antik Kenti
Alanya’ya yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Selinus Antik Kenti, Gazipaşa ilçesi sınırları içerisindedir. Antalya – Mersin anayolunu Gazipaşa kavşağına kadar takip edip, buradan Uğur Mumcu Caddesi’ne dönerek ulaşım sağlayabileceğiniz kentte, antik döneme ait eserleri inceleyebilirsiniz.
TİMO DELUXE RESORT HOTEL
Konaklı Mahallesi M.Kemal Bulvarı No:41 07475 Alanya/Antalya
Tel.: +90 242 524 5106
info@hoteltimo.com